Girl Online / Zoe Sugg

7:01 Mona 0 Comments


V dnešní době existuje pár lidí, kteří když udělají cokoliv, automaticky se o tom mluví. Miley Cyrus, Kim Kardashian, Vévodkyně Kate, John Green nebo třeba Zoella. A právě poslední jmenovaná napsala knihu. O které se mluví. Možná i víc, než jak se čte.

Cože? Zoella? Jasně, Kardašianky všichni znají a tu hanbatou holku s demoliční koulí taky, ale kdo je Zoella? 

Zoella, nebo-li Zoe Sugg, je slavná britská youtuberka. Na svém kanálu, který sleduje na 9 milionů fanoušků z celého světa, pravidelně ukazuje svůj život prostřednictvím videí, vlogů a tutorialů. A lidi ji milují. A protože Zoellu očividně youtubová kariéra baví a nechce ji vyměnit za nudnou kancelářskou práci, vymýšlí nespočet produktů se svou značkou. Kosmetika, svíčky, kniha...

Ano, Girl Online je jen dalším komerčním produktem se značkou Zoella. A stejně tak jako pravděpodobně vybírala vůni svíčky se svým jménem, tak i do knihy přispěla svým příběhem. Kdo ji ve skutečnosti dal podobu románu pro náctileté dívky, to už je celkem jedno. Hlavní je, že se to povedlo, že je to čtivé, hezké, líbivé, veselé a má to na sobě nápis Zoella. Takže se to bude dobře vyjímat v dívčím pokojíčku. Jako ta svíčka.

Jenže pořád je to kniha. A v rámci svého žánru vlastně dost dobrá kniha.

Introvertní středoškolačka s uměleckými sklony. Trpí panickou poruchou a to přesto, že je její život jak vystřižený z kýčovitého obrázku americké rodiny z padesátých let. Jen žije v Anglii. Asi se trochu nudí a tak o svém nudném životě píše blog, díky kterému si připadá alespoň trochu zábavná. Její nejlepší přítel je gay, má otravnou povrchní pseudokamarádku, kterou ve skrytu duše nenávidí a je zamilovaná do nejhezčího kluka ze školy. Jenže pak se v jejím životě stane pár zvratů - prožije Vánoce v New Yorku, pošle do háje kamarádku a stane se svým způsobem internetovou celebritou.

Jestli čekáte Annu Kareninu nebo Starce a moře, pak budete asi zklamaní. Ale dobře vám tak, protože jestli v knížce s roztomiloučkou obálkou se spoustou srdíček hledáte hluboké myšlenky, něco je špatně s vámi, ne s knihou. Girl Online je veselé čtení plné šťastných okamžiků, žádná extrémní dramata a když se náhodou objeví, předem víte, že dobře dopadnou. Což je uklidňující. Jako když nůž klouže skrz změklé máslo.

Ale přeci jen tam nějaká ta krize, peripetie či dokonce katastrofa je. Nenechte se zmýlit. A dokonce tak dobře popsaná, že se jen těžko odtrháváte od čtení a žaludek svírá lehká úzkost. Skoro jako byste se octli v kůži hrdinky, která právě bojuje s panickou atakou.

To vše můžu s klidným svědomím napsat o knize, z jejíž cílové skupiny "young adult" jsem již dávno vyrostla.

Girl Online má smysl číst, pokud:
1. jste holka
2. máte připojení k internetu
3. sledujete na Youtube alespoň jeden kanál
4. ideálně kanál Zoelly
5. alespoň jeden váš kamarád je gay
6. ideálně dva
7. je léto

0 komentářů: